Bianchi múzeum v bratislavskom showroome počas 10/2022

Bianchi múzeum v bratislavskom showroome počas 10/2022

 03. nov'21

Bianchi ako historicky najstarší svetový výrobca bicyklov, prináša taliansku cyklistickú kvalitu a tradíciu do celého sveta. A kúsok z Bianchi histórie budete môcť naživo vidieť v Bratislave.

Značka nesie meno Edoarda Bianchi, milánskeho podnikateľa a vizionára, ktorého manufaktúra začala produkovať bicykle už v roku 1885. Edoardo mal vtedy iba dvadsať rokov.

Edoardo Bianchi

Dedičstvo, ktorého hlavným ťahúňom sú: výkon, inovácie, technológia, kvalita a vášeň, pretrváva až dodnes.

Značka Bianchi bola počas svojej histórie nositeľom inovácií. Každá generácia nových bicyklov sa snažila priniesť v danej dobe niečo pokrokové.
Od začiatku boli bicykle Bianchi súčasťou svetových pretekov a prvý trimf oslávili už v roku 1899 na pretekoch Grand Prix de la Ville de Paris.
Značka Bianchi dodnes vedie úspešné partnerstvo a spoluprácu s profesionálnymi tímami.
Pretože ako Edoardo Bianchi kedysi povedal: najlepší spôsob ako otestovať produkty, je vziať ich na závod.

Bianchi Slovensko má v priebehu novembra 2021 česť predstaviť niekoľko unikátnych historických bicyklov zo súkromných zbierok priamo v prestore Bianchi showroomu v predajni PRO CYCLING v bratislavskej Petržalke.

Poďme si predstaviť jednotlivé klenoty zbierky:

 

 

Bianchi Specialissima Superleggera – Campagnolo Nuovo Record

Rok výroby 1960/1961 – rám

Sada od roku 1967

Bianchi Specialissima Superleggera – Campagnolo Nuovo Record (1)

.Bianchi Specialissima Superleggera – Campagnolo Nuovo Record (2)

 

Bianchi Specialissima Superleggera – Campagnolo Nuovo Record (3)

.

Model Specialissima Superleggera (super ľahký) bol uvedený ako nástupca modelu Campione del Mondo a bol to v tých časoch jeden z najľahších rámov na svete. Rám mal aj pozmenenú modernejšiu geometriu. Špecifikom modelu zo 60-tych rokov sú chromované tvarovky do ktorých sa spájali trubky rámu.

Sada Campagnolo Nuovo Record priniesla viacero noviniek ako napr. hliníkový zadný prehadzovač a kľuky s menším priemerom pavúka, ktoré umožňovali namontovať aj menší prevodník o veľkosti 41 zubov.

Hmotnosť bicykla je 9,65 kg

 

 

BIANCHI Specialissima X4 Argentin, C Record 1st gen

Rok výroby 1986

BIANCHI Specialissima X4 Argentin C Record 1st gen (2)

.

BIANCHI Specialissima X4 Argentin C Record 1st gen (3)

.

BIANCHI Specialissima X4 Argentin C Record 1st gen (1)

.

Podľa viacerých názorov je model Specialissima X4 Argentin jeden z najlepších oceľových bicyklov ktoré boli kedy postavené. Ide o poslednú verziu oceľového modelu Specialissima s označením X4, ktorý sa vyrábal v rokoch 1986-1991.

Táto farebná kombinácia vznikla ako pocta Morenovi Argentinovi, ktorý v roku 1986 vyhral preteky Liege – Bastogne – Liege a tiež Majstrovstvá Sveta v Colorado Springs

Rám je vyrobený z materiálu Columbus SLX a je osadený sadou Campagnolo C Record

Hmotnosť bicykla je 9,75 kg

 

 

Bianchi Mega Pro XL alu – Dura Ace 25th Anniversary

Rok 1998

Bianchi Mega Pro XL alu – Dura Ace 25th Anniversary (2)

.

Bianchi Mega Pro XL alu – Dura Ace 25th Anniversary (3)

.

Bianchi Mega Pro XL alu – Dura Ace 25th Anniversary (1)

 

Hliníkový rám Mega Pro XL bol využívaný profesionálnymi jazdcami tímu Mercatone Uno v rovnakých farbách. Hmotnosť rámu sa pohybovala na úrovni 1,1 kg! Rámy sa vyrábali zo zliatiny hliníka 7005.

Špecialitou tohto modelu je použitie výročnej sady Shimano Dura Ace, ktorá vznikla len ako limitovaná edícia v roku 1998 pri príležitosťi 25. výročia uvedenia sady Dura Ace na trh.

Hmotnosť celého bicykla je 9,45 kg

 

 

Bianchi Campione - Campagnolo Mirage

Rok výroby 1998

Bianchi Campione Campagnolo Mirage (2)

.

Bianchi Campione Campagnolo Mirage (1)

 

Materiál použitý na výrobu rámu bol Dedacciai Zero/Tre. Tento materiál bol používaný na výrobu nižších tried bicyklov s dostupnejšími výbavami, ako je aj tu použité Campagnolo Mirage/Veloce. Bol to o niečo ťažší, ale stále veľmi pevný a odolný Cr-Mo rám so závodnou geometriou.

Hmotnosť bicykla je 9,95 kg

 

 

Bianchi EV Ti Lugged – titanový rám

Rok výroby 2000 -2004

BIANCHI EV TI LUGGED – TITANOVÝ RÁM (2)

.

BIANCHI EV TI LUGGED – TITANOVÝ RÁM (3)

.

BIANCHI EV TI LUGGED – TITANOVÝ RÁM (1)

 

Model Titanium EV bol jedným z poslených modelov kompletne vyrobených v talianskej fabrike v Treviglio neďaleko Milána. Špecialitou rámu je spájanie hlavných rámových trubiek do tvaroviek ako kedysi pri oceľových rámoch, čo umožňovalo lepšie a rýchlejšie prispôsobenie veľkosti rámu na jazdca. Na prelome tisícročia v Bianchi často experimentovali a prinášali unikátne riešenia.

Hmotnosť rámu bola na úrovni 1,4 kg a hmotnosť celého bicykla sa v tejto výbave aj s pedálmi zastavila na úrovni 8,35 kg

Špecialitou titánových rámov je to, že ide v podstate o rám, ktorý by mal vydržať desaťročia bez zmeny pevnosti a jazdných vlastností.

 

Bianchi 928 Carbon 120 th anniversary edition

Rok výroby 2005

Bianchi 928 Carbon 120 th anniversary edition (1)

.

Bianchi 928 Carbon 120 th anniversary edition (3)

.

Bianchi 928 Carbon 120 th anniversary edition (2) 

Model 928 carbon v tejto jedinečnej farebnej kombinácií vznikol ako „darček“ k 120. výročiu vzniku Bianchi, ktorá bola založená v roku 1885.

Základom pre tento výročný model, bol vtedy aktuálny rám s názvom 928. Tento názov vychádzal z rokov, v ktorých sa podarilo jazdcovi na Bianchi, dosiahnut víťazné double Giro – Tour. Konkrétne v rokoch 1949 a 1952 sa podarilo vyhrať túto kombináciu Faustovi Coppimu. Následne v roku 1998 a zatiaľ naposledy vyhral kombináciu Giro – Tour Marco Pantani.

Hmotnosť celého bicykla je 8,8 kg.

 

 

Bianchi Aquila TT – Primož Roglič

Rok výroby 2019

Bianchi Aquila TT – Primož Roglič (9)

.

Bianchi Aquila TT – Primož Roglič (1)

.

Bianchi Aquila TT – Primož Roglič (10) 

Stále aktuálny a unikátny časovkársky model je výnimočný tým, že sa jedná o vlastný bicykel aktuálneho Olympijského víťaza v časovke Primoža Rogliča.

Roglič na modeli Bianchi Aquila bol celkovo druhý na MS v Bergene, vyhral viacero individuálnych časoviek na pretekoch World Tour a tiež etapy na Giro, Tour a Vuelte.

 

 

Nepremeškajte jedinečnú šancu vidieť všetky uvedené bicykle pod jednou strechou na vlastné oči. Výstava prebieha počas novembra 2021 v Bianchi Showroome v predajni PRO CYCLING na Medveďovej 1/A v Bratislave – Petržalke počas otváracích hodín

Tešíme sa na Vašu návštevu!